Țara în care ”Big Brother” te vede oriunde te-ai duce

de: George Stanciu
14 12. 2017

Camerele video de supraveghere pot spori siguranța cetățenilor, însă la un punct s-ar putea să devină prea mult pentru oameni.

John Sudworth, reporter al postului de televiziune BBC, a avut ocazia să vadă cât de bine pus la punct este sistemul de camere video de supraveghere din China.

Autoritățile din China nu au avut de-a face cu un caz în care trebuiau să prindă un rău-făcător sau un jurnalist băgăcios, dar și-au făcut treaba cât de bine au putut. Astfel, Sudworth a fost descoperit și arestat în doar șapte minute, datorită camerelor video.

Această urmărire a fost o cascadorie pusă la punct pentru a ilustra, de fapt, cât de puternic și eficient este sistemul de supraveghere creat de guvernul din China. Autoritățile au investit masiv în acest sistem, în ultimii ani, pentru ca poliția să fie mult mai eficientă.

Asemenea sisteme sunt folosite și în cazul organizațiilor private, pentru a monitoriza muncitorii și procesele ce au loc în fabrică, însă pe stradă, lucrurile se schimbă. Criticii guvernului sunt de părere că statul poate abuza foarte ușor de acest sistem.

China are cel mai mare sistem de monitorizare din lume. De-a lungul țării, au fost instalate deja 170 de milioane de camere video, iar ăsta e de-abia începutul. E foarte probabil ca până în 2020, numărul să crească masiv, existând planuri pentru instalarea a alte 400 de milioane de camere video.

Nu e vorba doar de numărul brut al camerelor video, însă. China colectează și informații în același timp, dezvoltând domeniul de intelligence. Guvernul colaborează cu firme de recunoaștere facială și de inteligență artificială, cum ar fi Face++. Asemenea companii pot extrage informații utile, cum ar fi fețe, vârste, numere de înmatriculare și nu numai.

Întregul film al capturării lui John Sudworth poate fi văzut aici.